Historia
Oulun Hiihtoseura perustettiin 7.1.1902 Oulussa.
Ote teoksesta Oulun Hiihdot – Oulun Hiihdosta Tervahiihtoon 1889-1988 (julkaistu 1989);
Moneen otteeseen vireillä ollut hanke hiihtoseuran perustamiseksi huolehtimaan Oulun hiihtokilpailujen toimeenpanemisesta toteutui 7.1.1902, jolloin pidettiin Oulun Hiihtoseuran perustava kokous. Pari päivää aiemmin oli sanomalehti Kalevassa kokouksia -palstalla kutsu saapua tähän ”lykättyyn hiihtourheilun harrastajain kokoukseen” Oulun Suomalaiseen Lyseoon. Kokouskutsussa oli maininta tarkoituksesta muiden käsiteltävien asioiden ohella pitää Oulun Hiihtoseuran perustava kokous.
Kokous oli ”lykätty” ilmeisesti edelliseltä toukokuulta saakka, sillä toukokuun 8. päivänä oli Kaiku* ilmoittanut, että ”Hiihtoseura on päätetty perustaa tänne Ouluun sunnuntai-iltana, jolloin hiihtourheilun harrastajia oli koossa.
(Kaiku* oli vuosina 1877-1949 Oulussa ilmestynyt sanomalehti)
—
Seuran toiminnat painottuivat sen alkuaikoina Oulun hiihdon toimeenpanoon.
Oulun Hiihdon jäätyä syrjemmälle 1920 -luvulla, sillä silloin sen syrjäytti murtomaahiihdot Myöhemmin Lämsänjärven hiihtomajan valmistuttua 1931 OHS:n toiminta laajeni oululaisten hiihtoharrastuksen lisäämiseen.
Merkittävin seikat toiminta -ajatuksen muutokseen oli se, että oli Oulun Hiihdot jääneet pitämättä v 1929
Maastoon Oulun hiihdot siirrettiin vuonna 1931 Kilpailukeskuksena Lämsänjärven hiihtomaja.
Niin Oulun Tervahiihto, kuin myös OHS:n toiminta oli laajaa ja tehokasta 1970 -luvulla. Tuolloin Puolustusvoimien yksikkö Pohjan Prikaati tuki toimintaa yhdessä Oulun kaupungin kanssa. Monien eri vaiheiden jälkeen OHS on nousut viimeisinä vuosikymmenenä Suomen menestyneimmäksi seuraksi maastohiihdossa ollen joko paras tai toiseksi paras Suomen Hiihtoliiton seuraluokittelussa. Myös ampumahiihdossa OHS on suomen kärkiseuroja.