Ohjeita kilpailemiseen
Mistä kilpailuja löytyy
Käytännössä kaikki Suomessa järjestettävät hiihtokilpailut on listattu Hiihtokalenteri.fi –palveluun . Kalenterista voi etsiä itselleen sopivan kilpailun. Kilpailutiedot saa näkyviin avaamalla kyseisen kisan linkin. Sinne päivitetään ajankohtaiset tiedot aikatauluista, peruutuksista tai siirroista. Tämän lisäksi esimerkiksi lähialueen ”matalan kynnyksen” kilpailuja löytyy seurojen omilta sivuilta.
Hiihtokilpailuihin ei ole osallistumiskiintiötä tai –rajoituksia. Kuka tahansa voi niihin osallistua. Kilpailemaan oikeuttava lisenssi/ski-passi täytyy hankkia ennen kuin voi ilmoittautua kilpailuun. Paikallisiin pieniin kilpailuihin ei aina tarvita kilpailulisenssiä. Katso lisenssiohjeistus sivulta). Lisenssi tulee hankkia hyvissä ajoin ennen kilpailuihin ilmoittautumista.
Kilpailuihin ilmoittautuminen
Hiihtokilpailuihin ilmoittaudutaan Suomen hiihtoliiton Hiihtokalenterissa . Rekisteröitymällä Hiihtokalenterin käyttäjäksi voi hoitaa omat ja huollettavien ilmoittautumiset (rekisteröinti ja hiihtokalenterin käyttöohjeet; ) .
Jokaisen tulee huolehtia ja maksaa ilmoittautumiset itse. Seura tukee kilpailutoimintaa korvaamalla kilpailumaksut ja ne voi laskuttaa seuralta kauden päätyttyä. Keväällä ilmoitetaan takaraja, mihin mennessä korvaukset kilpailumaksuista tulee hakea. Verkkopankista saatavat maksutositteet tallennetaan PDF-muotoisina ja ne liitetään kauden päätyttyä kulukorvauslaskun liitteiksi. Huolehdithan, että seuran jäsenmaksu ja toimintamaksu on maksettu. Seura valitaan lisenssin hankinnan yhteydessä.
Mikäli kilpailija ei pysty osallistumaan kilpailuun, mihin hänet on ilmoitettu (esimerkiksi sairaustapauksissa), tulee jokaisen itse huolehtia ilmoittautumisen peruuttamisesta sekä pyytää osallistumismaksun palautusta. Seura ei korvaa ilmoittautumismaksuja sellaisista kisoista, mihin kilpailija ei ole osallistunut.
Lähialueen ”matala kynnyksen” kilpailuihin ilmoittautumisohjeet löytyvät järjestävän seuran omilta sivuilta. Näihin kilpailuihin ei aina tarvita lisenssiä. Nämä ilmoittautumiset korvataan kuittia vastaan
.
Kuinka usein voi kilpailla
Kilpailuihin voi osallistua niin usein kuin se tuntuu hiihtäjästä mukavalta! Jokainen kilpailu on hyvä harjoitus. Kuitenkin pitää muistaa, että kilpailut ovat raskaita suorituksia, ja niistä tulee palautua lepäämällä sekä tekemällä rauhallisia (ns. palauttavia) harjoituksia. Kunto kehittyy, kun elimistö saa levätä rasituksen jälkeen riittävästi.
Kilpailuihin valmistautuminen
Edeltävä vuorokausi:
● Lepää riittävästi ja syö terveellisesti. Erityisiä tankkauksia ei juniorien kilpailumatkoille tarvita, normaali terveellinen ruoka ja juoma riittävät.
● Hiihdä kevyt lenkki, esim. kilpailumatkan pituinen ja samalla tekniikalla kuin kilpailu. Tee välillä muutama lyhyt kilpailuvauhtinen veto.
● Tarkista (järjestäjän nettisivulta) aikataulut, kisaladut/reitit, ja lähtöaika.
● Selvitä ajoaika kisapaikalle sekä kilpailupäivän sääennuste.
● Sukset (ja muutkin välineet) kunnostetaan niin pitkälle kuin mahdollista jo edellisenä iltana (suksihuollosta on erikseen kursseja, joita seuran toimesta järjestetään syksyn/talven aikana). Jos suksihuoltoon kaipaa apua, kannattaa kysyä hyvissä ajoin kokeneemmilta seuran jäseniltä. Kokeneemmat seuran jäsenet auttavat mielellään voitelussa. Kysy siis rohkeasti apua esimerkiksi ohjaajilta.
● Mene ajoissa nukkumaan.
Kilpailupäivän aamu:
● Herää hyvissä ajoin
● Syö hyvä aamupala
● Lähde kilpailupaikalle ajoissa
Kilpailuihin mukaan
Kilpailusuoritukseen pukeutuminen riippuu säätilasta. Usein käytetään seuran kisapukua tai treeneissä käytettävää lämmittelyasua. Alle laitetaan urheilukerrastoja yksi tai kaksi kerrosta pakkasen ja tuulen mukaan. Kilpailuvaatetus on treenivaatetusta kevyempi, koska kilpailussa hiihdetään kovaa. Ennen kilpailua ja kilpailun jälkeen tarvitaan lämmintä vaatetta kilpa-asun päälle. On hyvä, jos päällä olevat lämmittelyvaatteet voi helposti riisua kilpailun lähtöön mennessä esimerkiksi niin, ettei monoja tarvitse ottaa pois.
Kilpailuihin on hyvä ottaa mukaan juomapullo ja pientä evästä. Jos kisareissu on kovin pitkä, voi tarvita välipalaa jo ennen kilpailua. Myös kilpailun jälkeen on huolehdittava ravinnosta.
Tarkista kilpailumuoto (perinteinen vai vapaa) ja hiihtoon tarvittavat välineet jo kotona. Suksia, monoja, sauvoja, hanskoja ja pipoja ei kannata unohtaa kotiin. Kannattaa olla tarkkana, että mukaan tulee oikeat välineet (perinteisen kilpailuun perinteisen välineet, vapaan tyylin kilpailuun vapaan tyylin välineet).
Kilpailupaikalla
Kilpailupaikalla on hyvä olla vähintään tuntia ennen omaa lähtöä. Oma lähtöaika löytyy kilpailujärjestäjän nettisivuilta viimeistään edellisenä iltana.
Aikaa tarvitaan ennen kilpailua:
● Siirtymiseen parkkialueelta lähtö- ja maalipaikalle. Huonolla tuurilla tähän voi kulua vartin verran. Joskus jo kisapaikan ja parkkipaikan löytäminen on haastavaa.
● Suksien valintaan ja/tai voiteluun. Erityisesti perinteisen hiihtotavan kilpailuissa pitovoitelu usein tehdään loppuun vasta kilpailupaikalla. Siihen kuluu kelistä, voitelijasta ja hiihtäjästä riippuen aikaa joskus paljonkin. Jos olet sopinut voitelusta jonkun muun kanssa, pidä kiinni sovituista aikatauluista!
● Kilpailunumeron noutamiseen kilpailukansliasta ja pukemiseen.
● Kilpailureittiin tutustumiseen. Kilpailussa oikean reitin hiihtäminen on kilpailijan vastuulla, joten on hyvä tutustua reittiin huolellisesti. Reitit on hyvin merkitty kilpailujärjestäjän toimesta.
● Alkuverryttelyyn 20-30min. Tutustu hiihtämällä kilpailureitti ja mieti samalla millä tekniikalla hiihdät eri kohdissa. Samalla saat testattua suksia/voitelua. Hiihtele kilpailureitillä tai lämmittelyladulla, ja tee muutama lyhyt kilpailuvauhtinen veto. Mikäli kilpailut ovat jo alkaneet ja hiihdät kilpailureitillä, pidä huoli, ettet häiritse kilpailijoiden suorituksia!
Alkulämmittelyn jälkeen pysy lämpimänä, joko hiihtäen tai hölkäten.
Vessareissut pitää hoitaa ajoissa, ei viime minuutilla.
Lähtöpaikalla on oltava lähtövalmiina noin viisi minuuttia ennen omaa lähtövuoroa. Varusteiden säätö ja esim. vaatteiden riisuminen on hoidettava riittävän ajoissa. Lähtöjonossa pysyy lämpimänä tarvittaessa toppatakin tai viltin alla. Sen voi ottaa pois juuri ennen omaa lähtövuoroa.
Kilpailun jälkeen
Kilpailusuorituksen jälkeen palautetaan kilpailunumero. Useimmiten kilpailunumeron palautuksen yhteydessä on tarjolla kuumaa mehua.
Kilpailun jälkeen on hyvä vaihtaa kuivaa vaatetta tai ainakin lisätä vaatetusta heti maaliintulon jälkeen, juoda lämmintä ja syödä jotain pientä välipalaa (banaani, leipä tms.).
Kilpailun jälkeen kannattaa tehdä kevyt loppuverryttely hiihtämällä, vaikka seura-/kilpailukavereiden kanssa yhdessä.
Palkintojen jako on joko kilpailujen päätyttyä, tai kunkin sarjan päätyttyä virallisten tulosten tultua (noin 15-20min. sarjan päättymisen jälkeen). Palkintoja saavat ainakin kolme parasta, nuorempien sarjoissa voi kaikki osallistujatkin saada palkinnon.